Reflektioner Fantasia Fanatic hösten -07

13»

Kommentarer

  • SC's verkar riva ner många åsikter, kul!

    FF verkar ha en tradition av att utvärdera föregående turneringar och därefter vidta åtgärder ex i form av restriktioner. Utifrån det tycker jag inte att man ska banna SC's till nästa gång i vår, alltså enbart av skälet att det hittills inte fått särskilt stora negativa följder (jag är väldigt glad att en sjuk Skarsnik-armé stannade i Skellefteå sist...). Som dea säger, kan vara intressant att köra några gånger och se vad som händer, vi verkar ju vara rätt bra på att avhålla oss från de värsta listorna här uppe i norrland, trots det fria formatet. If it's not broken, don't fix it.

    Jag tycker personligen att 4-scrollslistor ger tråkigare matcher än magic-festlistor.
  • Det jag kan känna är att en hel del spelare nog kommer att tycka att det är orättvist att bara vissa raser får använda Special Characters.
    Valet av att ta med Special Characters styrs då helt av GWs utgivningstakt och inte av i fall man vill ta med sina gubbar.
    Chaos, Lizardmen, Bestmen. Dark Elves m.fl. får ju inte använda sina Special Characters vilket skapar en obalans i jämnheten hos arméerna:

    Dels har arméerna som fått sin 7th ed-bok uppdaterade regler. Svagheter från 6th ed har rättats till och nya items/förmågor/enheter tillkommit, en del enheter har blivigt både billigare och bättre (High Elves Spearmen ex).

    Varje ändring i balansen, om än hur liten, rubbar förutsättningarna för att två jämnlika spelare har en 50-50 chans mot varandra från första tärningskastet. Dock vill jag påpeka att ingen spelare per automatik är chanslös från start, alla kan vinna en match.

    Mitt förslag är därför detta: för att väga upp de arméer som har fått sin 7th ed bok så ska det vara tillåtet med Special Characters, men bara för de med 6th ed böcker!

    Men helst skulle jag vilja se att inga Special Characters var tillåtna.
  • Som poängterats tidigare så är de gamla special-karaktärerna varken balanserade eller ordentligt speltestade och bör därför självklart inte tillåtas. De nya "Individual Characters" är balanserade och ordentligt speltestade (enligt GW alltså), och bör ju därför tillåtas.

    Vad gäller ändringar i balansen så kommer det ju antagligen för evigt vara så att de nyare böckerna beskriver bättre arméer, om så bara för att motståndarna inte vant sig lika mycket vid dess styrkor och svagheter. För att få riktigt jämna matcher så borde alla spelare använda exakt samma armélista.

  • Dels har arméerna som fått sin 7th ed-bok uppdaterade regler. Svagheter från 6th ed har rättats till och nya items/förmågor/enheter tillkommit, en del enheter har blivigt både billigare och bättre (High Elves Spearmen ex).

    Ja, svagheter har rättats till men även styrkor har rättats till också, t.ex Empires Griffon standard, som numera bara går ha på en BSB. Sen håller de på att göra grundtrupper billigare och karaktärer dyrare, i princip alla trupper i nya Empireboken är billigare än i sjätte. Men bara för att de gör vissa systemändringar kan man inte invänta alla böcker innan man börjar använda dem.

    Mitt förslag är därför detta: för att väga upp de arméer som har fått sin 7th ed bok så ska det vara tillåtet med Special Characters, men bara för de med 6th ed böcker!

    Öh, nej. Sjätte ed. hade en separat del med appendixarméer och namngedda karaktärer som bara var till för att användas med motståndarens tillåtelse. När man nu inför dem i armélistan blir det ju en helt annan sak. Även i detta läge kan man inte vänta på att alla böcker ska komma ut innan man börjar använda dem. För när sista arméboken kommer är ju i princip nästa edition på g och då kommer de säkert med något nytt påhitt som folk kan motsätta sig mot. Sen finns det i princip ett oändligt antal saker som är "orättvist" i ett så pass komplext spel som detta, så det är inte lönt att gå in på dem.

  • edited 4 december 2007 16:12

    Sjätte ed. hade en separat del med appendixarméer och namngedda karaktärer som bara var till för att användas med motståndarens tillåtelse.

    SC's längst bak i arméböckerna i 6th ed krävde inte motståndarens tillåtelse såvittjagvet. Dom stod dock inte med i själva armélistorna, vad nu det spelar för roll.

  • Det är möjligt att det inte står i 6:e editionens böcker men upplägget med att de kommer efter listan var ju som innan så det låg väl kvar i bakhuvudet. Lite som att alla fortfarande kallar dem för "special characters" även fast de inte kallats så i någon av 6:e editionens arméböcker. Hur som helst är det ju tydligt nu att de ska kunna vara en del av armén i 7:e editionen tycker jag iaf.

Sign In or Register to comment.