Reflektioner Fantasia Fanatic hösten -07

edited 8 november 2007 12:08 in Warhammer fantasy
Vi brukar väl alltid ha en tråd om det, glömdes kanske bort i den allmäna yran över det nya forumet, om jag inte har missat nåt.

Jag får tacka dea + crew och mina motståndare/övriga deltagare för ännu en kanon-turnering, och bra planlösning med borden! Scenariona var ok, de som inte spelat Warhammer så länge kunde spela pitched-kloner hela turneringen. Och jag gillar att man visar scenariot efter deployment, så att inte matcher avgjordes på rena gissningar.

En lurig grej var detta med hålla objectives, då förutsättningarna för det skiljde mellan nåt scenario i år. Hörde också en del som var förvånade över att man fick ha Ogres som DoW, då man slutat läsa regelhäftet efter "DoW bara tillåtna i DoW-arméer", men folk kommer alltid att missa vissa grejer.

Jag är såklart jätteglad Wolfpacks egen Stefan P, som levt i celibat på vatten och bröd i en liten cell i en månads tid före FF för att hinna klart sin läckra Khorne-armé och sen klämmer in några feta segrar med sin snälla lista och når en tredjeplats! Vad var det jag sa Stefan? ; )

Listorna var väl överlag ganska hårda i toppen, nån drake och en del med 4 scrolls. Samtidigt kunde man se dubbla enter längre ned längs borden, så man måste även spela bra för att gå hela vägen.

Skönt att slippa vänta i hallen på prisutdelningen, lagtävlingen var en trevlig parentes som dock kanske tog lite för mycket plats.

Egentligen den enda grej som jag skulle vilja se en ändring på till nästa gång är att man går tillbaka till föregående turnerings matchtider, som en något långsam spelare så hann jag alla 6 rundorna i endast en match av 5 om jag minns rätt. Förmodligen leder det till att man måste ta en mer elit-inriktad armé nästa gång, med mindre deployments osv om inte det blir lite mer tid.

Skulle vara fint med kaffe + macka i gympasalen också ; )
«13

Kommentarer

  • En gryta varmkorv skulle funka bra som snabblunch också, kräver ju minimal ansträngning.

    Jag tycker personligen att 2.5 timme räcker. Jag hann spela klart i alla matcher utom en, mot Sagebro. Detta för att de ropade ut "15 minuter kvar" när de egentligen menade "50 minuter kvar". Det är sant! De sa verkligen så. Jag och Peter är helt eniga.

  • 2,5 timmes matcher tycker jag var helt lagom. Det är bra att det inte blir så fruktansvärt långa dagar. Man blir tillräckligt mosig i huvudet i alla fall efter en sådan dag.

    Angående matcher/scenarion så är det ju helt givet att fortsätta med scenariokorten. Det ger mycket mer varierade slag och dessutom så får man som spelare tänka lite mer (Dock så kanske det påverkar till viss del att många inte alltid hinner spela färdigt sina matcher). Men det enda som jag egentligen saknade i matchväg (gällande 40k då.) var någon form av Nightfight-scenario. Escalation kanske också hade varit något att använda sig av.

    Annars så var nog det här den roligaste fanatic-turnering som jag hittills varit på. Som någon nämnde innan så var det väldigt bra planlösning med hur spelborden var uppställda. Förutom att det var ganska många chaos-arméer så fick jag uppfattningen om att det var en rätt så jämn blanding av andra arméer. Jag ser verkligen fram emot nästa turnering som jag deltar i.

    /Jonathan
  • edited 8 november 2007 16:58
    Det här med hur långa matchtider är ju lite av ett gissel, långsammare spelare pushar för längre matchtid så de hinner färdigt och de snabbare spelarna vill ha kortare matchtid så de inte behöver spendera mer tid att vänta än att spela. Det gäller att försöka hitta en bra balans däremellan.

    Angående just night-fight så har jag hört flera som nämnt att de skulle vara kul med just night-fight reglen inblandad i en eller flera matcher, och nu är jag ingen 40 expert men jag tycker det känns som om den regeln mest bara gynnar närstridsarméer som redan är den bästa formen av 40K arméer, så därför har jag aldrig varit för att använda regeln. Men om önskan finns bland spelare så kanske den kommer med någon gång, ska ha det i åtanke till framtida evenemang.
  • Närstridsarméer är långt ifrån den bästa armétypen i dagens 40k. Bäst är rörligt skytte med mekaniserat infanteri, alternativt lite långsammare men ytterst stabilt skytte. Jag tror starkt på en omgång med 100% night fight.

  • NilssonHarHund har rätt. I turnerings sammanhang så får listor som baserar sig på närstrid det tufft då terrängen ofta blir mindre och då gynnar armer med stora vapen ;) Nightfight är ett bra sätt att väga upp det.

  • Det bästa sättet att väga upp det är dock att ha mer terräng (minst 30% av ytan täckt). Blir generellt roligare för alla arméer då enligt min bedömning.

  • Hur får man till det så att ena spelaren kör night-fight men andra inte? Tänk på att man i regel kör olika scenariokort..

  • I 40K kör vi med fasta special-regler beroende på vilken match i turneringen det är, precis som extra skogen för wood Elves i Fantasy t.ex. Så det skulle gå införa på det sättet
  • Strategy cards? (på samma sätt som mission cards) Hade kanske kunna vara roligt, fast svårt att balansera!
  • Hallå där, det här är en fantasy-tråd, starta en egen tråd om 40K-feedback är ni schyssta.
  • Förresten, jag kollade in Stefans plakett för tredjepris, en bild på nya mounted Mannfred. Men på den här bilden har han hår! Go figure.
  • En till grej, marmorerade tärningar borde förbjudas på turneringar. Klara och tydliga även från andra sidan bordet ska det vara.
  • Måste nästan hålla med, tog steget att helt enkel måla prickarna på mina egna vit/svarta tärningar röda eftersom inte ens jag kunde se vad det stod.

  • Förresten dea, varför hålla fast vid att tillåta special characters? Man kollar lite på dom senaste UK GT's och ryser. Karl Franz, drake, dubbla STanks. Balthazar Gelt, dubbla STanks. Förvisso har det väl varit lugnt på den fronten på FF än så länge.
  • Det har inte blivit bättre direkt med HEs nya special characters, speciellt Teclis. Caradryan är inte helt fel heller.

    Ser ingen poäng i att tillåta special characters, blir som i 5th ed med boostade karaktärer.. förutom att de som nu kommit är betydligt billigare
  • Förresten dea, varför hålla fast vid att tillåta special characters? Man kollar lite på dom senaste UK GT's och ryser. Karl Franz, drake, dubbla STanks. Balthazar Gelt, dubbla STanks. Förvisso har det väl varit lugnt på den fronten på FF än så länge.

    Tycker fortfarande inte att de nya namngivna karaktärerna är så farliga, dom kommer att bli kvar.

    Sedan att man spelar med två STanks känns mer dåligt än något annat, men det kanske bara är jag. Möter hellre Karl Farnz på drake än en Arch Lector på kärra med Grt W, Dawn Armour ocg Spegeln (var så bra så jag är tvungen att krypa till korset och slänga in en sån i min Ulrictemade armé)

  • En relaterad fråga när vi ändå är inne på det: kommer specialkaraktärer bli tillåtna i 40k i fortsättningen?

  • "Tycker fortfarande inte att de nya namngivna karaktärerna är så farliga, dom kommer att bli kvar."
    Teclis är ju sjuk, grejen med många special characters är väl att man får så mycket free-bees, sett till kostnaden. Åja, vi får hålla tummarna att alla sitter still i FF-båten =)
  • En relaterad fråga när vi ändå är inne på det: kommer specialkaraktärer bli tillåtna i 40k i fortsättningen?

    För de nya listorna är tanken att de ska få spela med namngivna karaktärer

  • Teclis är ju sjuk, grejen med många special characters är väl att man får så mycket free-bees, sett till kostnaden. Åja, vi får hålla tummarna att alla sitter still i FF-båten =)

    Jo, det är nog det som gäller. Men så länge som kul-faktorn är högre än irritation över special characters-faktorn så tycker jag inte man ska behöva lägga till begränsningar.

    Men, det känns viktigt att frågan ställs efter varje turnering: ska nästa begränsas? Jag vet inte riktigt hur deltagarnas åsikter ska fångas upp dock. Kanske en fråga för utvärderingen?

  • Jag tycker det är en bra idé! Ha med det i utvärderingen. Man kanske också ska ha med någon liten ruta man kan kryssa i om man själv använder SC, och då kan vi ju se sambanden däremellan också!

  • har själv inget specielt emot special characters men om man skulle spela en turnering och låt oss säga att man spelar 3 matcher mot High Elfs med Teclis i varje match så ja ni ser vars det leder. Men som tur är så kör majoriteten med vanliga karaktärer troligtvis inte för att dom är bättre utan för att dom ger en mer personlig prägel på armen (många vill ha sin egen general)

    inget emot special characters men om dom börjar bli en regel istället för ett undantag så kommer jag nog att gråta en skvätt

  • Håller med IronToe.

    Nere i södern har det föreslagits att varje specialkaraktär bara ska få finnas i totalt en armé i hela turneringen. Hur man löser det praktiskt är ett svårare problem. Kanske genom att man vid anmälan bockar för att man vill spela med en viss karaktär. Om man råkar vara först med den önskan får man spela med den. Annars kunde man lotta bland dem som vill spela en viss karaktär, men det kräver att man ger folk tid att ha alternativa listor. Kanske lite för avskräckande.

  • fluffmässigt låter det som en bra idé men det funkar naturligtvis inte praktiskt/spelmässigt..
  • Låter både logiskt (samma person kan ju inte vara på flera platser på en gång) och bra men man måste ju såklart ge folk den extra tiden för alternativet. Kan också göra att folk drar sig lite för att köra specialkaraktärer.
  • edited 25 november 2007 13:56

    Kanske ska förtydliga hur jag tänkte. I det första alternativet får man direkt vid anmälan reda på om karaktären man tänkt spela med redan är "upptagen" av någon annan. Därmed får man direkt chans att paxa en annan karaktär eller strunta i det hela och spela en "vanlig" karaktär istället.

    Litet tillägg: och att folk drar sig ifrån att spela med specialkaraktärer är ju bara positivt. De ska ju vara udda undantag och inte regel.

  • Paxade karaktärer kan nog funka vid en lokal turnering, men om det är en turnering med många deltagare utanför den egna orten/föreningen så har jag svårt att tänka mig hur det skall fungera väl.

    Till att börja med så måste vara tämligen säker på hur ens armé skall se ut redan då man anmäler sig. Dessutom så måste arrangörerna ha kontinuerlig koll på vilka specialkaraktärer som är paxade, och deltagarna måste ta kontakt med arrangörerna om det visar sig att man vill droppa sin SC, som ju då frigörs. Att denna SC nu är fri bör på något sätt kommuniceras till de spelare som visat intresse för att anvanda honom, och om en av dessa spelare då droppar en annan SC för att ha plats för sitt förstaval, så är vi tillbaka på ruta ett.

    Och sedan så lämnar säkert några av de som har paxade SC återbud sista veckan, varpå arrangörerna får svara på otaliga frågor om varför folk inte fick använda just sin atomgeneral.

    Detta verkar som väldigt mycket jobb för arrangörerna jämfört med en lista där det står: Namn / Armé

  • Eller så struntar man i att kommunicera ut att en karaktär frigjorts. Man bör vara säker på att man verkligen vill ha med en särskild SC om man anmäler sig med den. Dyker man sedan upp med en annan lista kan arrangören ta sig friheten att dra av turneringspoäng eftersom man genom sitt velande/taktikval blockerade val för andra spelare. Ungefär som om man kommer med en olaglig lista eller en oläslig army list.

    Återbud kan man såklart inte göra något åt. Om spelare ändå klagar på arrangören är det bara att ignorera dem.

  • Alltså, i 40K är iallafall tanken att namngivna karaktärer även kan representera andra viktiga och mäktiga snubbar med andra namn. Jag trodde det gällde Fantasy också. Grom kanske inte är den enda tokfeta halvtrollsgoblinen i Old Worlds historia. Därför ser jag det inte som ett problem fluffmässigt ifall samma SC används av flera arméer på samma turnering. Det är ju också så att det helt enkelt inte finns någon fluffmässig koppling mellan matcherna på en turnering. Tanken är inte att alla striderna händer samtidigt eller har någon som helst historisk motsvarighet. Det enda problemet är ju om samma karaktär är med på båda sidor i samma match, men det kan man ju förklara med Zelda-klassikern "skugg-versionen". En mäktig daemon har skapat en identisk kopia av "hjälten" och så vidare...

    Att paxa SCs tycker jag låter väldigt konstigt. Om tanken är att de är för bra för att få vara med i större skala, så blir det väl ojämt om någon enstaka spelare ska tillåtas använda dem men resten inte. Hela tanken med en turnering är väl att spelarna ska ha samma förhållanden så att de faktiska strategiska färdigheterna bestämmer vinnaren?

Sign In or Register to comment.