Basstorlekar

edited 29 oktober 2008 20:41 in Warhammer 40k

Sitter och snickrar lite på mina begynnande marines och kom att fundera på basstorlekar. Jag skulle gärna ge exempelvis min sergeant / heavy weapon specialist i tacticals 40mm baser istället för deras 25mm, så därför undrar jag:

  • Är det ok enligt reglerna?
  • Finns det några dolda nackdelar (eller fördelar för den delen) med att göra så?

Kommentarer

  • Totalt okvalificerat och förmodligen riktigt fel svar: Jag tror att man får byta baser UPPÅT i storlek för det är alltid bara sämre

  • i förra regelboken stog det att det var ok at byta uppåt.

    grejen är att det inte alls alltid är sämre, tex om vi har nån väldigt farlig SM eller CSM karaktär på en 60mm bas så skulle han kunna charga första rundan ur en land raider. vilket han inte skulle kunna om han stog på en 25mm bas
  • @Dark_Gnoll ang charge runda ett:
    Har funderat och funderat men är väl lite trög... hur menar du?
  • edited 29 oktober 2008 22:21
    Regelboken s.3: "Some players like to mount their models on impressive scenic bases. As mounting your models on differentsized bases might affect the way they interact with the rules, make sure before the game that your opponent does not mind this"

    För mig är det givet att man kan tillåta större baser än de som följer med produkten eftersom det i princip bara ger nackdelar, större bas = svårare att dölja. DOCK finns det ju alltid en gräns. En demonprins på en 200mm bas känns lite väl....hmff...

    Däremot så skulle jag inte tycka det vore lika OK att sätta en stor modell på en uppenbart för liten bas. Lika stor bas eller större än vad som hör till modellen tror jag nästan alla är överens om är OK.
  • det enda uppenbara fördelen är ju som sagt att man kan komma längre ur fordon. Men personligen om jag skulle ha större bas på sergeanten t.ex. så skulle jag se till att placera honom så att han inte utnyttjar detta då man hoppar ut ur ett fordon. Då finns det inget som motståndaren eventuellt skulle kunna bli missnöjd med...
  • hur ska man komma längre ur fordon? man måste ju disembarka inom 2", mätar man där efter från framkant till framkant av basen när man flyttar kan man väl inte "tjäna" något? eller missar jag någonting?
  • Nä, jag tänker som du Lost. Om du disembarkar ur ett fordon kan du ju fortfarande inte komma längre än 2" från en exit point. Det enda du gör med en större bas är att ta upp en massa plats soma dina squadmembers inte kan disembarka på.

  • Någon del av basen måste vara inom 2" från exit pointen, dvs med en större bas kommer "framkanten" av basen 2" + diametern ifrån exit pointen.

    Sen kan t.ex en tyranid som her synapse på en stor bas ge synapse till en större yta, med rimliga basstorlekar spelar det i princip ingen roll men det finns alltid de som skulle ge syn tyrant en bas i samma storlek som bordet och ha synapse överallt.... Finns säkert annat som kan utnyttja stora baser också.

    Har för mig att i 5th står det att modeller ska ha den bas den kommer med men är inte säker på det.
  • "Har för mig att i 5th står det att modeller ska ha den bas den kommer med men är inte säker på det."

    Det står inte. Det står det jag skrev i min förra post och: "Citadel miniatures are normally supplied with a plastic base. If so, they must be glued onto their bases before they can be used in the game"
    (Därefter kommer det förra citatet.)

    Det som framgår är ju egentligen bara att de måste ha baser, inte vilken storlek de skall ha.
  • En fördel med större baser är väl att man kan sprida ut en enhet lite mer, då coherency vad jag vet mäts från kant till kant. Lite färre gubbar under pajplattan, alltså.

  • Står det verkligen:
    "Någon del av basen måste vara inom 2" från exit pointen, dvs med en större bas kommer framkanten av basen 2" + diametern ifrån exit pointen".

    Det låter lite konstigt, ska slå upp det när jag orkar.
  • BGB sid 67: each model is deployed within 2" of one of the vehicle's access points

    Om man tolkar det som att hela basen ska vara inom 2" så kan t ex eldar och necrons inte transportera enheter större än 6-7 modeller utan att tvingas göra en emergency disembarkation varje gång de lastar ur.

  • Jag tror att "within 2" menas att basen skall vara inom 2", men inte att hela basen måste vara inom 2". Jag har för mig att det finns en bild i regelboken där figurer hoppar ut, within 2"+1" från deras egen bas.

    /hupp
  • En annan fördel med stora baser på tyranids är att om man har en hivetyrenat på en enorm bas så behöver man bara en synaps efter som hela armén får synaps reglerna.
  • edited 30 oktober 2008 11:11
    Det stämmer att det finns en exempelbild (s. 67) där en enhet hoppar ut ur en rhino. En av figurernas baser står nästan helt utanför dessa 2" men har ändå hoppat ut "lagligt".

    Edit: Samma sak gäller när de hoppar in i fordonet igen, då det räcker med att bara en millimeter av basen är inom 2" från fordonets access points. Alla modeller måste förstås nå fram.
  • Hmm...när vi ändå talar basstorlekar tänkte jag slänga ut en annan fråga. Jag vet inte om det blir off-topic men nån moderator får väl prygla mig isf.

    Eftersom Lootas är rätt stora modeller men det medföljer små baser, skulle det vara OK på t.ex. en fanatic turnering att mounta dessa på 40mm istället...eller skulle det bli gnäll tror ni? Jag frågar därför att det skulle bli 10 gånger tuffare.
  • Jag mountar mina wraithguard och jetbikes på 40 mm bas för att det ser bättre ut. I ena fallet går jag upp i basstorlek i andra ner. Så länge man inte gör det för att skaffa sig fördelar spelmässigt och inte utnyttjar det i spelet så tycker inte jag basstorlek spelar nån roll.

    Så i fallet med dina lootas så sätt dom på 40 mm bas men när du spelar så sprid aldrig ut dom maximalt eftersom det vore att utnyttja den större basen.

  • Jag spelar också med 40mm baser på mina Wraithguard. Inte bara för att det är snyggt utan för att det är stabilare. Metallmodeller med hög tyngdpunkt och små baser är inte praktiskt. Om inte mina motspelare uppenbart missbrukar stora/små baser till sin egen spelmässiga fördel kommer jag inte bry mig. Det är ungefär samma sak som med "kreativa" konverteringar för att skaffa sig fördelar.

  • Necron Warriors skulle man ju nästan vilja ställa på 40mm. De bräsar ju så in i norden.

  • Kanon! Då blir det så!
  • Dito :) Då kör jag på större och mer sceniska baser!

  • Greger: Heh, jo de är rejält hjulbenta. :)
Sign In or Register to comment.