Ordlista för nybörjare Warhammer fantasy

edited 13 december 2009 10:00 in Figurspel
Vi kan väl hjälpas åt att fylla på med nya ord och att förklara de som redan finns!

100% med glimten i ögat!


Nybörjarens ordlista för Warhammer

Allmänna gnälltermer:

Stympad - När t ex turneringsarrangörer inte tillåter att en lista byggs hur som helst "stympar" dom de starkaste arméerna så att även andra arméer kan var med att tävla. Stympning kan också ske när en Armé får en ny army book. Där kan GW göra vissa enheter sämre ller dyrare. De har då blivit stympade. (detta händer inte alltför ofta, se power creep)

Komp - Ett system där turneringsarrangörer siktar på att skapa en så jämn nivå på arméerna som möjligt. Man får helt enkelt pluspoäng för sådant som är dåligt eller balanserat och minuspoäng för sådant som är väldigt bra eller som helt enkelt inte kostar så många poäng i arméboken. Arméer mellan komp 15-25 brukar tillåtas på turneringar.

Komphora -

Powercreep - Ett uttryck som vissa spelare känner igen, medan andra vägrar erkänna att det existerar. Enkelt uttryckt är det såhär: Varje ny armébok som kommer är bättre än samma armés förra armébok. Armén blir alltså bättre med en ny bok. Dessutom finns påståendet att varje ny armébok är bättre än ANDRA arméböcker, grovt förenklat. Bland de arméer som hamnar på topplacringar i turneringar ses oftast uteslutande arméer som har en armébok för sjunde utgåvan av warhammer. T ex: Dark elves, Vampire counts och Daemons of Chaos, medan man sällan (om någonsin) får se: Ogre kingdoms och Beasts of Chaos på top 10.

Ostar -

Cheesy -

Whinea - Enkelt uttryckt att gnälla. Ett störtskönt citat från Sajon:
"På 5+ får du fortsätta whinea." varpå han rullar en tvåa och gnället tar slut.

Bruten -

Dödsstjärna – Att samla ett gäng karaktärer i en större enhet som man försöker göra så pass skyddad och effektiv som man bara kan. Man kan säga att det bli lite som att lägga alla ägg i en korg.

Sneaky -

MSU - Many Small Units.

WYSIWYG - What You See Is What You Get. Alltså att alla figurer i armén är vad de ser ut att vara. Håller figuren i ett svärd och sköld så vet man också att detta finns med i armérlistan.


Turneringsfenomen:

Gamerluft - En helt fantastisk upplevelse som inträffar på turneringar där man samlar en stor grupp
pojkar och män som på liten yta ska spendera åtskilliga timmar tillsammans. Framåt sista matchen dag ett är luften i lokalen riktigt dålig, och BO är påtaglig. Inför dag 2 på turneringen har ofta flertalet spelare passat på att vara ut kvällen innan. De har ätit gott och druckit en del. Luften påverkas även här på ett negativt sätt. I båda fallen talas det om så kallad gamerluft.

Nooob - En nybörjade. Ej att förväxla med en Kid. Se: Kid.

Kid - En yngre warhammerspelare. T ex: Killen på tolv år som inte kan så mycket regler, har glömt tärningar och häller ut sin armé ur en ICA-kasse medan du plockar ur dina figurer ur en arméväska.

Raw - Rules As Written. Reglerna som de är skrivna.

Rai - Rules As Interpreted. Reglerna som de tolkas.



Arméspecifika termer:

Vagg - Orc-ernas stridsrop Waaaaagh (ska uttalas war, fast utan r-et på slutet). Kan höras i trailern för pc-spelet Warhammer online: the age of reckoning,
som kan ses här: http://www.youtube.com/watch?v=JglnSrfJtyQ&feature=channel
Flertalet spelare väljer dock att uttala detta som ett mer försvenskat "vagg" som i svenska ordet vagga. Ett alternativt uttal är ”vag” som i Dag Vag.
Exempel: ”Nu kör jag min vagg.” (spelaren kommer alltså denna runda använda sig av specialregeln Waaaagh!)

Fanatic slingshot - När en Orcs & goblins-spelare försöker sig på att kasta iväg en night goblin fanatic genom sina egna enheter för att denna ska komma närmare fienden. Inte tillåtet då en modell aldrig får gå längre än sin dubbla movement value.

Abomben – Ett monster från Skaven armén. Heter egentligen Hell pit abomination. Kort sammanfattat kan sägas att någon på Games Workshop måste ha varit hög när reglerna till monstret skrevs. Den anses vara väldigt bra för poängen den kostar. Kanske till och med ett bättre köp än hydran?

Raisespam -

Pumbagor – Tydligen en ny enhet/nytt monster för armén Beasts of chaos. Ska enligt rykterna vara en stor tuskgor och modellen ska vara ruskigt lik Disneyfiguren Pumba från filmen lejonkungen, därav Pumbagor.

Popemobile -

SAD -

Traderatermer:

Warhammers - S-et på slutet asvslöjar allt: Här är någon som inte kan ett smack! Annonsen lyder alltför ofta: "25 fina warhammers. Dom bästa!" Bilden visar 25 blandade skitfigurer. den ena målad sämre än den andra. gärna ganska gamla figurer helt utan samlarvärde. Typ gamla plast beastmen eller spjutgoblins med 3 tjocka lager färg.

Kommentarer

Sign In or Register to comment.