Plugga i Umeå

edited 3 april 2009 21:13 in Off topic
Tjena!

Jag har förstått att rätt många av er som hänger på forumet här pluggar i Umeå. Jag har själv funderingar på att flytta upp och börja plugga på umu i höst, Civilingenjör Energitekink :)
Jag funderar lite vart det är bra att bo, om det är ett trevligt universtitet etc, eller om det är nån som har nån annan bra erfarenhet eller tips att dela med sig av!

Kommentarer

  • edited 3 april 2009 22:00

    De snor cyklar här i umeå! Jag har förlorat typ 11st ´ cries

    Men är schysst att bo i, har flyttat tillbaka en gång..

  • Känner du ingen här sedan tidigare, flytta in i en studentkorridor på t.ex. Ålidhem för lite instant social gemenskap. Funkar bra när man byter livsmiljö.

    Cyckel är ett oumbärligt verktyg, billigare än buss & bil samt ett smidigt sätt att transportera dig överallt inom stan.

  • Universitetet är trevligt överlag. Har vissa egenheter då det är väldigt starkt fokus på vissa områden inom samhällsvetenskapen, något som färgar av sig på universitetet i stort. Det jag tänker på är det starka fokus som ligger på feminism och samisk kultur.

    Som medicinare gillar jag utbildningen med överlag riktigt bra lärare, undantaget en del stolpskott - främst en del doktorander och en och annan lektor. Enda trista är att väldigt mycket på sjukhuset (NUS) är otroligt slitet och nedgånget. Däremot är mycket annat inne på campusområdet väldigt fräscht och trevligt. Nackdelen är att cafeteriorna har svindyrt kaffe inne på campus, med på "Nian" på tandläkarhögskolan får man i alla fall billigt kaffe.

    Runt campus finns det några studentområden. Ålidhem som nämnts här är väl snarast ökänt. Sen finns Berghem (motsatt sida Ålidhem), Nydalahöjd, Carslhem, Mariehem, Marieberg, delar av Öst på Stan och i viss mån även Tomtebo som studenttäta områden. En del har letat sig ut på övriga områden, t ex ända ut i Mumindalen (egentligen Umedalen, men smeknamnet är bättre). Ju närmare campus du bor, ju fler andra studenter bor det. Jag tror ärligt talat du hittar studenter över allt i stan.

    Umeå Universitet skiljer sig aningen mot flertalet andra högskolesäten, då campus är centrerat på ett enda ställe och att så många studenter bor just i närheten. Det gör att det är väldigt studenttätt runt campus. Jämför man med t ex Uppsala, Lund, Malmö, Stockholm osv är deras campus och högskolor utspridda. Det är få studentbostäder i närheten osv. Här är det mesta samlat på ett och samma ställe, vilket ger en helt annan atmosfär.

    Själv är jag utomsockens studerande (skåning), men stortrivs med valet av Umeå som studieort. Har tidigare pluggat via Malmö Högskola och Lunds Universitet och tycker att Umeå är LÅNGT bättre.

  • hoj hoj! Jag pluggar ju faktiskt till civilingenjör i energiteknik! Sjukt bra utbildning, och tror att framtiden är framtiden är framför oss. Tycker definitivt att du ska börja plugga här! Lita på mig!

  • Är också energitekniker och jag håller med Hive mind. Bra utbildning. Lysande framtid osv. Korridor på t.ex. ålidhem är nog att rekommendera som bostad, i alla fall till att börja med. Ålidhem är knappast ökänt annat än på brännbollsyran. Har inte hört något negativt från de i min klass som bor där.

    Cykel är det rekommenderade förflyttningsmedlet. Kosta på dig dubbdäck, det är värt det att inte vurpa på vintern.

    Har du registrerat dig på bostaden? om inte. GÖR DET, NU.

    Du är mycket välkommen till energiteknik. Vi håller på för fullt och planerar er mottagning, det som förut hette nollning, just nu.

    Om du har något mer du vill veta är det bara att säga till. Du har ju trots allt två energitekniker här som gärna svarar på en blivande kurskamrats frågor.
  • Jag har bott på Ålidhem i sex år nu, och trivs hur bra som helst! En stor andel av alla studenter bor på Ålidhem, det är nära till IKSU, mataffär och universitetet samt att lägenheterna i sig inte är direkt nybyggda (och det håller priserna nere). När man väl kommit in i studentlivet och lärt känna lite folk kan man säkert flytta någon annan stans, men förutom det rekommenderar jag Ålidhem.

    Själv läste jag Datavetenskap och inte energiteknik, så för själva ämnet gör du bättre i att lyssna på ovanstående talare.

  • Som ovan; Ålidhem is the shit om du vill ha en kort transportsträcka till nytt umgänge.
    Är du singel så försök hitta en korridor där det bor så många kvinnliga personalvetare som möjligt, enkla ragg.
    IKSU kostar 6000 kr/år så lyft skrot på Gamlia; 1000 kr per år, eller Umehälsan som ligger dikt an mot F.U.S.Ks lokaler; 1500 kr/år.

    Och ja, ställ dig i bostadskö asap, kolla även på blocket dagligen.

    Herr_Nilzon;

    "Universitetet är trevligt överlag. Har vissa egenheter då det är väldigt starkt fokus på vissa områden inom samhällsvetenskapen, något som färgar av sig på universitetet i stort. Det jag tänker på är det starka fokus som ligger på feminism och samisk kultur."

    WTF??? o_0
    Och ändå så konkade den samiska restaurangen som låg mitt alla studenters vattenhål för mat Strömpilen.
  • IKSU kostar 6000 kr/år

    Guldkortet ligger på knappt 4000kr. Det är dyrt, men om man sysslar med flera sporter är det riktigt prisvärt.

  • Nas: Jag åsyftar på inriktningen som vissa fakulteter/institutioner har. Även på hur detta finns med som inslag i en del pågående forskning, i alla fall på lärarutbildning, medicinska fakulteten och samhällsvetenskapliga fakulteten.

    Hur som helst är detta kanske något jag märker tydligare som är från södern.

  • Det finns nåt medlemskap man kan ha på Iksu för ca 300 i månaden, som man får träna med.. En annan i min familj har det.

    Jag blev ledsen på Iksu två söndagar, deras restaurang stänger typ 17.. Närmsta stället att köpa mat är typ Ålidhemscentrum, inge kul alls...

  • Rullstensåsarnas historia ur feministisk synvinkel 15.0 poäng någon?

  • "Rullstensåsarnas historia ur feministisk synvinkel 15.0 poäng någon?"

    Rätta mig om jag har fel nu men är inte de sånt som skapades av inlandsisen?
    Hur kan ett naturfenomen ses ur ett feministiskt perspektiv?

    Ja, hur som helst har jag också funderat på att studera i Umeå (tänkte jag skulle sno tråden lite). Har dock ett år kvar plus eventuellt lumpen, så jag har ju tid att bestämma mig. Men hur tycker ni att det är, i jämförelse till andra ställen? Har funderat på Stockholm och Göteborg men bristen på riktiga vintrar söderut är nog största orsaken att man vill stanna i Norrland.
    Ahh just det, jag går teknik och funderar på någon sorts civilingenjörsutbildning eller arkitekt.
  • Rätta mig om jag har fel nu men är inte de sånt som skapades av inlandsisen? Hur kan ett naturfenomen ses ur ett feministiskt perspektiv?

    Jag tror bestämt det var ett s.k skämt :0)

  • Doh! känner mig rätt dum :P
    Jaja borde har förstått det, var ju faktiskt lite för extremt för att vara sant...
  • Det skulle inte förvåna mig om den där kursen fanns, med tanke på att nån tomte fick skattepengar för att forska om trumpeten som genussymbol :P
  • Allt eftersom vetenskaper blir mer och mer specialiserade blir forskningen mer och mer detaljartad. På samma sätt som att någon kan forska på hur en specifik del av en mus-mjälten utvecklas i embryon för att säga något mer generellt om hur mjälten utvecklas och hur vi fungerar, så kan en trumpet, porträtt av trumpetare, hur den används, vilka som spelar den, hur man spelar den (finns det ett manligt eller kvinnligt sätt) hur den poträtteras i film och media säga något om vårat beteende. Att endast välja trumpeten är antagligen ett medvetet val för att kunna göra någon typ av överblick över det som skrivits, att mer i detalj kunna studera fenomenet. Det handlar alltså inte om att utröna om trumpeten är en genussymbol eller inte, det är ett "givet".

    Det kommer ofta personer med liten inblick i den vetenskap de kritiserar med stora ord om hur mycket skit hela vetenskaper eller forskningsfält är (från höger om genusforskning från vänster om nationalekonomi från kreationister om evolutionsläran, från kvantitativ metod om kvalitativ medod etc.) ofta är kritiken väldigt orättvis (been there done that). Problemet i debatter är att extrema motpoler med starka särintressen möts och att det slutar att med att kombatanterna kallar varandra för fascister. Du får ta och läsa boken när den kommer så får du avgöra om det verkligen var bra eller dåligt, men på förhand och bara för att det innehåller ordet "genus" går det inte att fastställa.

  • Måste bara få inflika; Att kritisera genusforskning är inte "höger", att kritisera nationalekonomi är inte "vänster". Att kategorisera politik i en höger/vänster-skala är ungefär lika korrekt som att göra en liknelse mellan solen och ett värmeljus.

    Men tyvärr är den politiska vetenskapen någonting som alla har lika rätt att uttala sig om :P

    Statsvetaren tackar för sig

  • edited 19 april 2009 15:01

    Ptja. Jag säger inte att du har fel. Men jag kan inte bedöma hur bra en liknelse mellan solen och ett värmeljus är, det beror vilka aspekter du menar är relevanta för jämförelsen, på samma sätt är det med "vänster" och "höger" skalan. Definitionsproblem försvinner inte med en multidimensionell modell om det är en sådan du förordar och särskilt i Sverige så är höger-vänster skalan fortfarande relevant i hur åsikter struktureras.

    EDIT: Ursäkta för trådkapning.

Sign In or Register to comment.