40k Regelfrågor

Hej, har lite frågor som jag gärna får svar på.

I närstrid om man möter tex chaos spawns som har 3 wounds var hur fungerar woundallokeringen?

Hur fungerar woundallokeringen om man möter 2 enheter? Kan man välja enhet?

Om man har en karaktär med bättre save än övriga, kan man välja att ta alla attacker på honom även om vissa attacker inte är från baskontakt?

Tack på förhand, hänvisa gärna till reglelboken.

Kommentarer

 • Börjar med det enkla: slåss du i närstrid med flera enheter så måste de som bara är i baskontakt med en av enheterna slå på den enheten. Är den i baskontakt med flera får man välja. Samma gäller för "engaged models", dvs de som är inom två tum från en modell i baskontakt, är de inom två tum från modeller i baskontakt med en enhet måste de slå på den enheten, är de inom två tum från modeller i baskontakt med båda enheterna får de välja. Regelbok under Multiple Combats->Directing attacks.

  Gällande resten: Wounds läggs till i en så kallad wound-pool i varje initiativ-steg. Gör en egen wound-pool för varje enhet som attackerar och ännu en egen ifall det finns vapen som har annan påverkan, t ex vid AP som tar bort armor save eller styrka som ger instant death, osv. Då alla attacker är utförda det initiativ-steget väljer "attackeraren" vilken wound pool från detta initiativ som skall resulteras först. Wounds allokeras sen till närmsta modellen i den attackerade enheten tills wound-poolen är slut eller modellen dör (dör modellen fortsätter man allokera till näst närmsta modell). Finns det flera på samma avstånd, t ex vid baskontakt, väljer den "försvarande" spelaren vilken modell som gäller. Denna modell kan ha flera wounds eller ha annan save, så länge den är en del av den enhet som blir attackerad. När wound-poolen är tömd från det intiativ-steget gå vidare till nästa initiativ-steg och börja om processen. Med andra ord kan den "försvarande" spelaren börja allokera wounds till en annan multiwound-modell (t ex spawn) nu ifall han/hon vill. Regelbok under Allocate Wounds & Remove Casualties för närstrid.

  Vägg av text men hoppas det blev begripligt.

 • Tack så mycket för svar Tompa :), men allstå i varje intiativsteg kan man inte allokera över wounds tex jag ger 3 wounds på en spawn i intiativ steg 4 då får motståndaren plocka bort den modellen och kan inte lägga ut dem på andra modeller?

 • edited 10 juli 2015 13:53

  Har motståndaren börjat allokera wounds till en modell måste han fortsätta tills modellen är död eller wound-poolen är slut i det initiativ-steget. Dör modellen och det finns wounds kvar spiller de över till den modell som nu är närmast den attackerande enheten. Det enda undantaget är karaktärer som får göra "look out sir". Så är du i närstrid med två spawns med tre wounds var och gör 3 wounds i initiativ-steg 4 så måste han plocka bort en spawn.

 • Tack så mycket!

 • Har dykt upp ytterligare en fråga: sternguard med grav landar med drop pod, skjuter på tur 1 på motståndarens tur 1 chargear han sternguard får de skjuta salvo 2 eller 3 på motsåndarens tur ett om de gick på min tur 1? Tack på förhand!

Sign In or Register to comment.