15mm Plastic Soldier Company Pz IV, T-34 och infanteri.

edited 6 maj 2011 09:31 in Flames of War

Det brittiska företaget Plastic Soldier Company håller på att släppa en del 'basvaror' för figurspel i 15mm, 20 mm och 28mm figurskala. (motsvarar ungefär skala 1/100, 1/72 och 1/48, om någon undrar). Jag provköpte de fyra boxar som f.n. finns tillgängliga. En box med st 5 Pz IV, en box med 5 st T-34, och boxar med tyskt respektive sovjetiskt infanteri med 120 gubbar per box.

Pz IV:

Pz IV-orna kan byggas som samtliga varianter mellan Pz IV F1 - H, även om kanonen till PZ IV F2 inte har riktigt rätt mynningsbroms. Det går nog at få den mera rätt om man skär lite. Med lite kniv och filarbete så bör det dessutom gå alldeles utmärkt att ändra fästet för ksp-n i vagnskroppen så att det blir en tillräckligt bra Pz IV D eller E, och med shürtzen på så syns det inte att chassit har 4 st 'return rollers', varför det bör gå utmarkt att använda vagnen som en Pz IV J också. Konstruktionen av shürtzen på vagnskroppen är något mindre detaljerad än vad den är på Battlefronts nya Pz IV-or, men är också betydligt mindre fipplig. Eftersom modellen skall kunna täcka in även förhållandevis tidiga Pz IV 'lang', så finns det ingen zimmerit på den. Eftersom zimmerit är ett helvet då man skall sätta dit dekaler, så gråter jag inte pga. detta. Dessutom så var appliceringen av zimmerit tämligen slumpmässig även i verkligheten, så det är inte uppenbart fel. Det finns en del extern last till modellen, men inte tillräckligt. Jag hade gärna sett ett ark med lite grundläggande dekaler som balkenkreuz och vagnsnummer, men ack...

T-34:

T-34-orna kan byggas som T34/76 och T-34/85, och har alltså två olika torn. 76mm tornet är dock av 'musse pigg' varianten som kom 1943, och de externa bränsletankarna är av den runda typen i stället för de kantiga som kom i slutet på kriget, så har man höga krav på historisk korrekthet på sina små härar så kan detta vara något man stör sig på. Även här är mängden extern last lite för liten, och dekaler hade varit trevligt.

Infanteriet:

Tyskarna beskrivs som 'late war', och har alltså i vissa fall kamouflagehjälmdok. Sovjeterna har sommaruniform. Detaljerna på både tyskar och ryssar ser bra ut, och figurerna har mänskliga proportioner, vilket inte är något givet för gubbar i 15mm. En del figurer är i flera delar, vilket ser ut att bli lite fippligt att sätta ihop.

Sammanfattningsvis så är dessa bra figurer för spel, då tanksen är tillräckligt rätt för att funka på spelbordet, samtidigt som de kostar mindre än motsvarande enheter från Battlefront. Bygger man skalamodeller (men vem gör det i 15mm skala?) eller om man har mycket höga krav på korrekthet så är de dock inte riktigt tillräckligt bra. Plastic Soldier Company har sagt sig avse börja tillverka fler av kriget 'basvaror', som M4 Sherman, StuG III och Sdkfz 251, och gör man det så får nog Battlefront se upp.

Kommentarer

 • Härligt!

  Blir minst en låda tyskt infanteri!

 • skule man kunna se några bilder ?

 • "...rätt mynningsbroms. Det går nog at få den mera rätt om man skär lite. Med lite kniv och filarbete så bör..Blah blah blah...vagnen som en Pz IV J...blah blah blah...förhållandevis tidiga Pz IV 'lang', så finns det ingen zimmerit...bladeliblaha...v zimmerit tämligen slumpm,ässig även i verkligheten,, så det är inte uppenbart fel. Det finns en del extern last...blah..."

  Herregud Andersson, att du va e nörd visste jag... men Jisses... ;-P

 • Har Herr Andersson testat Zvezda, ett anant företag som gör lite prylar i "rätt" skala, bl.a T-26, PzII och SdKfz251?

  Rätt sugen på att kolla in dem, men har du redan gjort det kanske man kan få en recension? ;0)

 • Jag har hör talas om Zvezda, men deras websida är sällsynt ohjälpsam.

 • haha jo, det är den, men om du google-translatar den så kan man med lite tålamod leta sig fram på den. De har precis som PMC ett väldigt begränsat utbud men det kan ju ändå vara värt att kika på om man som Barrskog har tänkt att klämma in 29st T-26:or på 600 pts! ;0)

Sign In or Register to comment.