Nya grey knights, bra/dåligt?

edited 10 januari 2011 19:13 in Warhammer 40k

Hallo, Klomster här.

Tänkte göra en nästan seriös diskusionstråd om olika saker, mest om nya grey knights.

Så jag fick ett nyhetsmail från GW att GREY KNIGHTS kommer i april. Detta är förståss hur coolt som helst och förhoppningsvis förblir designen densamma med nya fina plast--kit av den gamla goda varan.

Fasst nu tänkte inte jag propagera hur coolt det är med grey knights, utan hur den nya codexen kan influera dom.

Jag tänkte helt enkelt fråga hur ni har uppleft nya codex och hur dom har ändrat det gamla och lagt till nytt, har dom hållit samma stil och bakgrund utan screwups eller tycker ni att allt är blä och usch.

Till exempel dark eldar, är dom samma sak eller nåt helt nytt. Är dom samma grej spelmässigt eller har om bytt nån/alla regel till nån idiot sak?

Nu är jag inte ute efter spelbalans, utan känsla. Om inte annat så kan ni avguda grey knights :P

«13

Kommentarer

  • Personligen så sabbade GW hela min vår eftersom jag just bestämt mig för att satsa på mina SW :0)

    Vad gäller känslan så verkar den absolut behållas. GK kommer att vara "uber-elit-marines" som både skjuter hårt och slår hårt men fortfarande dör av en plasma gun. Grunden kommer alltså att vara densamma, det jag har hört kommer vara de stora ändringar är en förminskad inblanding av "övriga" Inquisition-trupper (Stormtroopers ska tydligen bli betydligt sämre och inga allies längre) samt en hel del nya trupper som kanske kan "förvränga" din känsla (bl.a så ryktas det om en "monstrous creature" Terminator)

  • Även ryktas det 2-wounds terminatorer på elites, medan 1-woundare förblir troops tillsammans med sina kamrater i Power Armour. Detta är faktiskt något jag ser som smått intressant.

    Dock har jag mina reservationer. Speciellt när det gäller fluff. Jag är fortfarande riktigt missnöjd med hur GW sabbade fluffet för hela spelet med Dark Eldar, och nu kommer ett till lag med mycket lite fluff redan innan.

    Nåja, kan ju alltid hoppas på underbara plast terminatorer som går att konvertera till andra saker (behöver fortfarande en Terminator Captain till mina Angels Sanguine). :)

  • Jo, jag hoppas ju seriöst på att de ska vara lite "dåliga", både för att undvika codex creep men också för att bevara den unika känslan med just GK....idag blir man ju glad i själen varje gång man ser en GK spelare på sextio (Fanatic), vore ju inte alls lika coolt om de vore femton stycken!

  • Tror GW har gjort det vanliga, dvs tagit av sitt förråd med anabola steroider och givit även detta codex en rejäl injektion. Upplever mest att 5th Ed varit en fråga om att dopa arméerna så mycket det går... iaf om de är Space Marines i någon form.

  • Space wolves hade känsla!

  • ...En känsla av Pikachu. (Kom igen, marines som rider på stora vovvar!? Är inte det lite knapsu? ;))

  • Jag hoppas också att GK inte blir armen som alla kör för att den är bäst för att den ä nyast. Sen är jag skeptisk på 2-wounds terminötter, inte för spelbalans men varför?

    Och det vore sjukt tråkigt om man inte kunde köra stormies och assassins och inquisitors.

    När det gäller modeller så kommer gamla GKT vara svåra att bräcka, men om dom lyckas och gör dom i plast så har GW visat sig ha dom bästa skulptörerna och designerserna i världen. (Så bra tycker jag GKT är)

  • älskar nya böckerna tex imperial guard codexen specielt att dom tog tillbaka mitt livs kärlek (nork dedog) och att dom tog tillbaka den goa blandningen av tanks och la till ordersystemet som jag tycker känns väldigt mycket imperial guard, sen har vi även ork codexen som var mumma det med med tuffa enheter och galna mojänger! listan fortsätter. sedan luntorna med fluff som finns i dom nya böckerna är ju underbart. att sätta sig i en fotölj mod ett nytt codex och bara titta på bilderna och läsa fluffet (fast det kanske bara är jag som gör det? alla andra bara jämför stats)

    sen att codexarna blir bättre tycker jag är så självklart att allt annat vore idioti om man ska uppdatera ett codex vill jag ha nyheter så som nya specialregler och enheter ordersystem till gardister eller beastflockar till dark eldar detta är ju den nya kryddan och smaken på spelet som gör att man inte blir less (sen visst om man vill vara konseravativ och inte gillar nyskapande saker kan man väl flytta in i sin grotta och äta rå kött som det var på den gamla goda tiden.) och att detta leder till att codexarna blir bättre är ju som sagt självklart om jag fick ett codex där alla mina orker fick t1 och en attack och kostade 45 pts skulle jag tappa sugen eller om dom släppte ett codex där dom bara hade lagt in fräshare bilder och fixat skrivfel skulle jag inte vara särskildt sugen på sånt finns det faq till.

    jag tror att det kommer bli en bok jag med stolthet har i hyllan och kanske en arme jag anför i sommar =)

    Ps. 2w termisar gillar jag grey knights ska stå mitt i demonhorden när plötsligt en blodletter klyver av en arm så bitter dom bara ihop och låter stormbolter sköta snacket, monstrous creature ryktet snackade dom väl om redan vid blood angels? DS.

    mina två cent i frågan.

  • edited 11 januari 2011 19:47

    Allt är absolut inte dåligt i 5th Ed. codex, men nog har det blivit en tendens till "superlativitet" i denna utgåvan. Oroväckande närmar man sig 2nd Ed som var ett litet eget superlativt Herohammer 40,000. Själv är jag också ett stort fan av IG och gillar verkligen att de kan ha mycket tanks - vilket de alltid borde ha fått ha, men är också väldigt medveten om att det kommer stort ansvar med en så toppad armé som IG kan bli för att spelet ska bli kul för motståndaren.

    Att alla de nya arméerna ytterligare nischas och får mer liv är bra, även om alla nya idéer man stoppar in i en codex kanske inte är det mest genomtänkta, passande eller balanserade... Thunderwolves någon?

    Sen är jag tyvärr alldeles för medveten om GW's "varannan Space Marine"-policy och hur de står sig i deras totala försäljning på W40k, vilket också avspeglas i utgivningen av vartannat SM-codex.

    Dock är det givetvis kul med nya modeller och jag är väl onekligen nyfiken på hur de löser en 5th Ed lösning på DH och lite nya sköna modeller. Då kanske det även kan bli ett Ordo Xenos codex någon gång i framtiden. Nåja, gammal i gamet som man är längtar man kanske mest efter en Codex Squats... ;) ... en Codex Rogue Trader och kanske en officiell Codex Adeptus Mechanicus.

  • Håller med om att herohammer börjar närma sig mer och mer. Jag kommer ihåg när jag läste i nån 2nd ed bok med karaktärer. Inquisitor lord, ws 8 BAM, då under 4e så lät det helt cp, nuförtiden är det inte så mkt att jämföra med.

    Jag är helt med på codex adeptus mechanicus.

    Gw har nog en oväntad stor fanbase där som jag inte tror att gw vet att dom har.

  • Håller med om att herohammer börjar närma sig mer och mer. Jag kommer ihåg när jag läste i nån 2nd ed bok med karaktärer. Inquisitor lord, ws 8 BAM, då under 4e så lät det helt cp, nuförtiden är det inte så mkt att jämföra med.

    Har spelat aktivt från 2nd ed. och kan lungt säga att det är inte nära hur det var då (tack och lov), svårt att jämföra stats då reglerna var helt annorlunda på den tiden. Vet inte hur mycket du (herr_nilzzon) har spelat 5:e eller om det är mest teorihammer för än så länge är det en bit kvar till dom bisarra sakerna som hände hela tiden i 2nd ed.

    Men att säga att alla nya listor blir bättre än den tidigare är inte hela sanningen (kan ju fråga Tyranidspelare men även demonerna är knappast en autovinst lista). Sen är det ju som Madmek skriver, vem skulle vilja få en ny Codex till "sin" armé och den bara blir sämre eller precis likadan...verkar ju sjukt tråkigt, men det kanske bara är jag.

    Att alla de nya arméerna ytterligare nischas och får mer liv är bra, även om alla nya idéer man stoppar in i en codex kanske inte är det mest genomtänkta, passande eller balanserade... Thunderwolves någon?

    Rymdvargar på vargar...hur kan det vara fel?? Lite nytänkade måste man väl kunna bjuda på eller är det så illa att dom inte borde få stoppa in något nytt i en gammal armé? Skulle vara sjukt tråkigt med nya listor då

  • Jag tycker att codexerna som släppts på senaste tiden ändå varit rätt balanserade i överlag. Kan knappast påstå att tyranider eller DE känns ostiga, förutom DE mot nidzilla då förstås ;)

    Gällande BA och SW så känns de som starkare marines och skulle kunna tonas ner lite grann, men det är inte farligt.

    I överlag handlar det om 1-3 regler/enheter som blir OtT i codexar, och ibland är det bara mot vissa enheter/fiender. JotWW t ex är hemsk mot vissa fiender, rätt usel mot andra. Men då de kom på namn som Canis Wolfborn och thunderwolves måste de ha lagt in en stor portion dålig humor. Hund Vargfödd rider på sin Åskvarg bärandes på Vargklor, en Vargtalisman och en Vargpäls! =)

    Men ja, jag tycker om att de testar lägga in nya grejer även om det inte alltid blir troget fluffet om man säger så. Deathstriken i IG codexen var en rolig idé men alldeles för random på alla sätt.

  • Jag har allt spelat ett antal matcher i 5th Ed och har inte heller skrivit att det är på 2nd Ed nivå än, utan att tendensen är att man drar åt det superlativa tänkande som fanns i den utgåvan. Givetvis är "klassiker" som Teleporter och Vortexgranat i kombination inget jag på långa vägar saknar eller hittar i 5th Ed... än.

    ... och jodå, jag är också alldeles för medveten om att Tyranids fick sig en törn, med tanke på att mina Nids mest fått samla damm sedan codexen byttes (vilket är synd då Trygonen är en förbaskat skön modell). Dock är väl demonerna fortfarande bara en 4th Ed lista... eller?
    Oavsett skrev jag inte att jag var emot nya idéer, utan att allt inte var så bra (eller alldeles för bra) och det finns fler exempel, även om Varg-på-varg är det mest flagranta exemplet.

  • Saken med Tyrnid och demon boken är inte att listerna är dåliga (visst, dom är inte bäst men dom är helt okey) utan det hela ligger i att transport-fordon har blivit sjukt billiga (nya böcker) och sjukt robusta (nya editionens fordonsregler). Det är inte en bra kombo för arméer utan transport-fordon.

  • Givetvis är "klassiker" som Teleporter och Vortexgranat i kombination

    Du glömde Polymorph ;0)

    Jag håller till viss del med Prins Termos att mekaniserat är en stor del av metagamet (Mech is king baby), och de flesta nya codexar som kommer ut känns absolut slagkraftiga och långt ifrån ofarliga, men en "autowin"-codex har nog aldrig skådats i 40k. Det är bara stora gamer-skälvan som uppkom i.o.m Demon-boken till Fantasy som har gjort att folk är extremt rädda för att det ska komma en "oslagbar" codex.

    Jag tycker personligen att GW känns mer balanserade än någonsin!

  • edited 12 januari 2011 08:49

    @Trukson: Glömde inte alls Polymorph, utan utelämnade den då den inte kunde tas av alla arméer. =D

    Sen ska vi inte glömma GW's egen tabletop version av planetutplåning med Strategy-kortet "Virus Outbreak", som de efter några år fick gå ut i en WD och uppmana folk att förstöra det. Alldeles för många orks som omkom i biokrigföringen... och både Adrian Woods och Andy Chambers var frälsta på orks så det gick väl bara till en viss gräns.

  • Men... Teleporter, vortex och polymorph finns alla i 40k. Redan i fjärde till och med. Teleporter=Necron. Polymorph=Callidus assassin. DH & WH. Vortex=Apocalypse. Inte alla i grundspelet, och alla kan inte tas av alla (bara 50%, i alla fall ett tag till) Men dom finns där!

    Och jämförelserna är fortfarande "Oj, vad hård den va!" Om man kollar på 2nd editions saker, dock så var det "CP!!!!!!!!" Förr, saker är bättre än förr, och det går väl an. Och fordon i billiga mängder är nåt som jag aldrig gillat. Samt vissa enheter som är väldigt... VÄLDIGT hårda för sina poäng.

  • Jag ser fram emot nya GK. Har några power armour och terminator-modeller bara för att de är sjukt snygga.

    Angående fluff-förändringar har jag bara koll på tyranids, och i nya codexen tycker jag att de upplevdes mer precisionsinriktade än det gamla "ös på till fienden har slut på kulor". Men jag tror det kan bero på att de nya enheterna är mer specialiserade än det gamla codexet. Vi fick ju till slut hive guards mot alla dessa rhinos som rullar runt på spelplanen. Det är även en anledning till att jag spelar tyranids, och även daemons, frånvaron av tanks. Finns många fördelar med transports, men jag tycker de är hemskt opersonliga.=)

    Jag tycker heller inte att de nya codexarna är speciellt mycket starkare än äldre. Jag har spelat mot både SW och BA utan att se powerlistor som inte kan besegras. Nya tricks för lagen gör systemet bara svårare att knäcka, vilket är grejjen med spelet, eller hur?

  • Back to topic känns som om vi har lämnat grey knights.

  • Jag tänkte helt enkelt fråga hur ni har uppleft nya codex och hur dom har ändrat det gamla och lagt till nytt, har dom hållit samma stil och bakgrund utan screwups eller tycker ni att allt är blä och usch.

    Originalposten handlar inte bara om GK i synnerhet utan nya codexar i allmänhet. Vad gäller just GK är det ju svårt att säga just nu eftersom ingen av oss hållit codexen i sin hand än mindre provspelat den.

  • edited 12 januari 2011 13:26

    men det som diskutteras är inte codexar det är 2ed och 5ed regler missar med vortexgranater och kombos som få idag levande människor minns ;) och eventuella svagheter som att folk fancys fordons konvoyer gnäll trådar kan jag nog gräva upp åt er om detta sen tidigare. >

    Nu är jag inte ute efter spelbalans, utan känsla. Om inte annat så kan ni avguda grey knights :P<

    tråden handlar om grey knights i namn och codexarnas upphållande av fluff och stil i kontrast till var förväntningar ligger och inte många ord har yppats om det så BACK ON TOPIC =)

  • En sak jag hoppas på är nya knights modeller.

    De gamlas design må vara cool men dom har sina brister. Den gamla skärpan har börjat å ur och modellerna har olika skumma proportioner. Som att justicarens ben är lika tjocka som en guardsmens arm. Det är med power armour.

    Dock så hoppas jag att det ryktet jag hört att modellerna skulle vara större är lögn, iallafall om det är mycket större. Mer angående designen så hoppas jag att dom gör samma sak som med dark eldar warriors. Samma sak men en snygg update, bara dom inte går för långt ifrån grunddesign. Grunddesignen är så bra och många (inkluderat mig) skulle bli purkna.

  • Gällande codexen så hoppas jag dom lyckas med att ge dom variation inom Grey Knights utan att dom ska kännas som "Jamen, typ space marines men med flashigare utrustning." ungefär som chaos space marines känns rätt mycket som "Jamen, typ space marines men med taggar". Jag tror att bibehållande av vissa kanon-foder enheter och en variant av storm troopers (adeptus arbites kanske?) skulle göra mycket för att behålla dom annorlunda.

    Sedan är jag positivt fundersam på denna beryktade MC terminator/dreadnought. Kanske något i stil med penitent engine, eller något helt annorlunda. Ska bli kul att se iaf om den enheten existerar. Sedan kan jag också hoppas på att inquisitors finns med och fyller en viktig roll.

    I slutändan ska det också bli intressant att se hur dom ska lyckas få en balans på sjukt dyra modeller som folk pratar om, om att den där beryktade test-listan på 2000p var bara en handfull modeller som en ren deathwing armé inte känner sig utnumrerad av för omväxlingsskull.

    Gällande modellerna så känner jag att om de lyckas göra metallmodellerna i plast skulle bara det vara guld värt då de redan har väldigt bra modeller i överlag. Men även nyfiken på vad för nya de kan komma upp med också =)

  • Jag blir nöjd om det kommer grey knights i plast och dom gör en inqvisitor med möjlighet till en Galet Retinue så attt man kan ha massa sköna modeler och special regler (sen om dom är bra är ett plus ;)) ända som jag tycker behövs fixas på GK är kanske lite mer inscriptioner i rustningen det är en av mina favorit detaljer på dom som finns nu och om GW fortsätter sin roll med att göra Plast kit med miljoner bitar i så blir det bara bättre =)

  • Eldoriath: Arbites modeller är faktiskt inte en omöjlighet (även om de nog passat mer till WH). Minns bilder som fanns på en greenstuffad IG med combat shotgun inför IG-codexens release och det har ju förekommit en del rykten i den vevan om att det även fanns indikation på plastic stormtroopers. Kanske ett kombinationskit?

    Sen håller jag absolut med i rädslan för "Jamen, typ Space Marines men med flashigare rustning". Det är ju fluffbaserat med Inquisitional Storm Troopers på så många olika ställen numera, så det borde faktiskt förekomma. Om inte annat går de ju att använda ett sådant kit till flera arméer, vilket GW bara tjänar på.

  • mehh 40k är gay pga av alla space marines dom är gay ``ohh kolla på mig jag är fake hård dör rakt av ap 3 möter man det så KAN man inte vinna sjukt obalancerat osso är dom dom töntiga och tråkiga.. plåtburkar.. SPECIELT grey knights dom ba ohh vad coola vi är vi har inristningar i rustningen så därför är vi bättre än alla andra.. hur nu det går ihop.. fantasy där emot är äkligt väl balancerat bättre system än warmachine och 40k ALLA dagar och inte en massa slump som i 40k där allt handlar om tur..

  • Filip: Vill inte klanka ner på dina åsikter, men är inte alla spel där man rullar tärning faktiskt turbaserat om man inte tejpat en 50-öring under 1'an?

    Sen det om ap3 vapen, mig veterligen finns det inte så mycket infanteri som har tillgång till sådana och det är i såna fall typ Plasma Cannons som går igenom oavsett rustning.

    Sen "fakehård", nja. Jämfört med typ IG/Tyranider så är marinerna ganska mycket hårdare. ;)

    Nu kan jag inte uttala mig om fantasy, men som jag skrev så slog det mig att oavsett spel, oavsett figurer, så är det tärningarna som bestämmer om dina 600 poäng storonding dör av ett enda assault cannon skott (Refererar till Willes Stompa. :>) Eller att du skjuter 40 skott på en gubbe och han klarar alla sina armour saves.

    Tärningarna bestämmer oavsett spel. ;)

    Men tillbaka på topic, är faktiskt sjukt taggad på att se hur modellerna kommer att se ut. Det, också att se om de faktiskt släpper en Stormraven. Skulle vara galet coolt.

    Just fluffet bakom GK är också en häftig historia (Chapter 666 någon?) och jag vill gärna se en utökning.
    På det stora hela; GK's nya codex får gärna komma med mycket fluff som inte förstör, HELST inga allies (Jag vill inte se stormtroopers i ett codex som heter Codex: Grey Knights. Skulle vara typ som att ha Infantry Platoon med i Codex: Space Marines.)

    Har en känsla av att GW inte kommer att göra oss besvikna. :)

  • Anar att Filips kommentar inte var särskilt seriös....

  • Jag gissar att Filip var full... ;)

  • Jag håller med stora delar av Filips analys.

    Det är mer vanligt med sex mellan personer av samma kön inom miljöer där det endast finns samma kön att tillgå. Fenomenet beror på att vår vanliga syn på sexualitet som strikt uppdelad mellan antingen homo-, hetero- eller bisexualitet inte stämmer utan att det är en glidande skala. Därför är det troligt att det är mer vanligt med manskärlek bland Space Marines än genomsnittet.

    Efter att ha sett filmen Ultramarines och läst ett antal böcker om Space Marines så kan jag också hålla med om att de är tråkiga, ofta väldigt lite humor och självdistans. Töntig i bemärkelsen socialt missanpassad verkar ju också stämma in till en ganska hög grad. De verkar inte heller intressera sig att följa med samhälls- och idéutvecklingen i stort utan verkar ha samma doktriner över hundratals år. Jag tycker inte heller de verkar vara i kontakt med sitt känslomässiga liv utan koncentrerar sig på att föra krig i en halvdöd fadersfigurs namn, helt enkelt för att slippa tänka. Det har gått så långt att fadersfiguren ses nära nog som en gud som tillbeds för hjälp och skydd så verklighetsförankringen tycks inte heller finnas där. Jag bara undrar, är någon som på länge verkligen har frågat den här "kejsaren" vad han själv vill?

    Jag har också frågat mig själv många gånger varför inskriptioner på en rustning eller ett vapen skulle göra dessa bättre. Troligtvis har dessa ingen betydelse men om de är tillräckligt djupa så har de förmodligen en effekt av att de istället blir sämre, konstruktionen blir helt enkelt svagare.

    Det är några saker som jag gått runt och tänkt på i varje fall. Bra att du tog upp det till diskussion Filip.

Sign In or Register to comment.